JADŁOSPIS


                                      JADŁOSPIS 6.11-17.11.2023

                               Jadłospis 23.10-03.11.2023

JADŁOSPIS  OD 22.05.23-02.06.23

/attached/file/20230522/20230522130723_26158.pdf

WARZYWO TYGODNIA


CZY WIESZ, ŻE... KALAREPA
to znane od lat, ale często niedoceniane warzywo. Okazuje się jednak,
że warto włączyć je na stałe do diety. Kalarepa ma liczne właściwości
zdrowotne – wspiera profilaktykę chorób nowotworowych, działa
grzybobójczo i bakteriobójczo, wspomaga funkcjonowanie wzroku oraz
oczyszcza organizm z toksyn.
Kalarepa nie jest warzywem korzeniowym. Zarówno bulwa, jak i liście
znajdują się ponad powierzchnią ziemi. Tylko korzeń pobiera składniki
odżywcze. Jest to warzywo znane w starożytności, gdzie było doceniane
za wysoką wartość odżywczą. Kalarepa podobnie jak kalafior,
brokuł, jarmuż, brukselka i kapusta należy do rodziny warzyw
kapustnych. Wszystkie one obfitują w witaminy, minerały, izotiocyjany i
indole

źródło;https://www.mojegotowanie.pl/artykul/kalarepa-jak-jesc-wlasciwosci-i-najlepszy-pomysly-na-kalarepe


PRZYSMAK TEGO TYGODNIA


                                                                                


SKŁADNIKI (1 keksówka)

  • 3 dowolne galaretki w różnych kolorach 
  • 350-400g jogurtu naturalnego
  • 2,5 łyżeczki żelatyny
  • 2-3 łyżki ksylitolu/stewii/cukru



SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Galaretki rozpuszczamy w połowie zalecanej ilości wody i wylewamy do dość płaskich pojemników (wykorzystałam przykrywki od naczyń żaroodpornych) i odstawiamy do stężenia.
  2. Gdy galaretka stężeje kroimy ją w niedużą kostkę i wyjmujemy z pojemników.
  3. Keksówkę wykładamy dokładnie folią spożywczą i układamy w niej galaretki.
  4. Żelatynę rozpuszczamy w 150ml wody. Dodajemy ksylitol i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia, studzimy. Dodajemy ekstrakt waniliowy i całość łączymy z jogurtem naturalnym  (jogurt powinien być w temperaturze pokojowej).
  5. Powstałą masę wylewamy na galaretki. 
  6. Keksówkę wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia (1-2 godziny)
  7. źródło  http://definicjasmaku.blogspot.com/2015/04/jogurtowiec-z-galaretkami.html


                                                                                     

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Co jeść w kwietniu? Nowalijki wiosenne

Kwiecień to miesiąc, w którym królują nowalijki wiosenne. Młode warzywa pojawiają się na straganach i kuszą swoim soczystym wyglądem. W tym wpisie podpowiadam, po które nowalijki warto sięgać w kwietniu.

Nowalijki są to młode warzywa, które jako pierwsze pojawiają się wiosną. Pierwsze nowalijki są dostępne już nawet w marcu. Warzywa te pochodzą z upraw tunelowych. Te z gruntu będą cieszyły nasze podniebienia nieco później, gdy na dworze zrobi się cieplej i w przyrodzie pojawią się optymalne warunki do ich wzrostu. Biorąc pod uwagę nasz klimat, młode warzywa nie mają szans wyrosnąć w gruncie w marcu czy w kwietniu. Dlatego właśnie uprawia się je w specjalnych tunelach, w których można zapewnić im warunki przypominające pogodę w lecie i kontrolować ich wzrost.



Nowalijki wiosenne:

  • sałata
  • rzeżucha
  • koperek
  • rzodkiewka
  • szczypiorek
  • zielona cebulka
  • ogórek
  • szpinak
  • natka pietruszki
  • ogórki
  • pomidory
  • młoda marchewka
  • botwinka


----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------




-------------------------------------------------------------------

na zajęciach w grupach uczyliśmy się jak zrobić chleb, jeśli  ktoś mi ochotę na pajdę chrupiącego chlebaka  to podaję przepis 

SMACZNEGO !!!!!

 składniki:
  • 1 l - ciepłej wody
  • 50 g - drożdży
  • 1 łyżeczka - cukru
  • 2 łyżeczki - soli
  • 8 łyżek - płatków owsianych górskich
  • 1 kg - mąki pszennej
  • 1 garść - łuskanego słonecznika
  • 1 garść - siemienia lnianego
  • odrobina mleka
ponadto:

łuskany słonecznik do posypania

Wykonanie:

Ciepłą wodę wlać do miski, wsypać płatki, sól i cukier.
 Wkruszyć drożdże i odstawić na 20 minut.
Następnie dodać mąkę, garść siemienia lnianego i garść łuskanego słonecznika. 
 Wymieszać i przełożyć do 2 keksówek, natłuszczonych i wysypanych bułką tartą. 
Na cieście rozprowadzić odrobinę mleka.
 Posypać łuskanym słonecznikiem.
Piec w temperaturze 180 stopni, 1 godzinę.




http://waniliowylawendowybialy.blogspot.com/2014/05/chleb-owsiany.html


 ciasto cynamonowe  


Cynamon to popularna przyprawa kuchenna otrzymywana z wysuszonej kory cynamonowca. Występuje w dwóch postaciach, utarty na drobny proszek lub w niewielkich, zwiniętych w rulonik kawałkach. Dzięki zawartemu w nim olejkowi cynamonowemu ma charakterystyczny słodkawo-korzenny, lekko piekący smak i silny aromat.

Oprócz walorów smakowych, ta przyprawa ma również zastosowanie lecznicze.

  • korzystnie wpływa na trawienie i oddychanie, działa antyseptycznie i grzybobójczo

  • olejek cynamonowy ma działanie antyseptyczne.

  • proszek cynamonu jest jednym z najlepszych źródeł tanin (źródło: Wikipedia).

Ja najbardziej lubię cynamon za jego rozgrzewające zdolności – szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Lubię wtedy zaparzyć duży dzbanek herbaty i wrzucić do niej jedną lub dwie kory z cynamonu – taka herbatka idealnie rozgrzewa.

Uwielbiam również dodawać cynamon do przeróżnych ciast – szczególnie tych z jabłkami (uważam, że odrobina cynamonu w jabłkach idealnie wydobywa ich smak), placuszków lub gofrów.

Tym razem upiekłam ciasto cynamonowe bez jabłek. To cynamon gra tu główną rolę :)

Ciasto jest niesamowicie proste do przygotowania, a jednocześnie przepyszne.

Cynamonowa masa wmieszana do ciasta znacznie podnosi jego walory smakowe i ciężko jest się oprzeć i zjeść tylko jeden kawałek.

Do tego podczas pieczenia skórka ciasta pięknie się spieka i jest super chrupiąca.

Dlatego nic nie dałam na wierzch – nie chciałam psuć tego efektu chrupkości :)





SKŁADNIKI

ciasto:

masa cynamonowa:

INSTRUKCJA

 

  • Cukier zmiksuj z jajkami na puszystą masę.

  • Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia.

  • Do masy jajecznej dodawaj po trochu mąkę na zmianę z mlekiem i olejem.

  • Długą formę keksową (około 30 cm długości) wysmaruj masłem i wysyp mąką.

  • Wlej mniej więcej połowę ciasto do foremki.

  • Przygotuj masę cynamonową - zmieszaj razem wszystkie składniki.

  • Nałóż łyżeczką połowę masy na wierzch wlanego ciasta.

  • Wlej resztę ciasta, a na niego wyłóż resztę masy cynamonowej.

  • Ostrym nożem przejedź kilka razy w cieście - tak aby wymieszać ciasto z masą cynamonową.

  • Piecz w 180 stopniach przez około 50 minut - do suchego patyczka.

  • Po upieczeniu odczekaj z 10 minut, a następnie ostrożnie wyjmij ciasto.

  • Ostudź (chociaż ja się dobrałam do niego jeszcze na ciepło :)).

ciasto z cynamonem


https://wypiekibeaty.com.pl/ciasto-cynamonowe/


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Czy cukier szkodzi – jak go ograniczyć?


Cukier w żywności to pułapka, w którą często wpadamy. Nie jesz słodyczy, co z tego? Cukier w produktach, takich jak: napoje, jogurty, sosy do makaronu, stanowi niestety ich dużą część. Czy cukier szkodzi? Nadmiar cukru w diecie to problem wielu z nas  – powoduje otyłość, cukrzycę, inne choroby. Dowiedz się, czym jest cukier, jaką ilość cukru spożywać i jak zmniejszyć ilość cukru w diecie! Słodkie życie bez cukru? To możliwe!

Rola cukru w organizmie

Najważniejszym paliwem dla naszego mózgu jest glukoza. Wraz z tlenem jest wykorzystywana w procesie oddychania komórkowego. Skąd się bierze energia? Wyzwala się ona podczas utleniania glukozy. Bez energii nie przetrwają ani komórki nerwowe, ani krwinki czerwone. Nie oznacza to jednak, że powinniśmy jeść produkty zawierające cukier bez umiaru. Po pierwsze, organizm potrafi metabolizować inne związki chemiczne tak, by otrzymać z nich glukozę. Po drugie, cukier to paliwo wysokoenergetyczne, ale zarazem puste kalorie, nie zawiera żadnych składników odżywczych. Cukierki, czekolady, ciasta i ciasteczka mają w składzie przede wszystkim sacharozę i to ona jest głównym winowajcą tego, że spodnie się nie dopinają, a bluzka osiada na boczkach.

                                                                      802 Zły Cukier Grafika Wektorowa, Clipartów i Ilustracji - 123RF




Kulki mocy- nasza propozycja na zdrowe słodycze

Dostarczają one sporo białka, błonnika i tłuszczów nienasyconych. Zawierają cukry, które naturalnie występują w daktylach.




Składniki (na 20 szt):

  • 2 garści daktyli, rodzynki, żurawina
  • 1 szkl. orzechów różnych
  • 1 szkl. nasion słonecznika, pestki dyni
  • 3 łyżki płatków owsianych



Winogrona to owoce, których właściwości były znane już 5


tys. lat p.n.e. Wówczas znalazły zastosowanie m.in. Jako


środek na dolegliwości układu pokarmowego, skaleczenia i


rany. Właściwości winogron doceniła także współczesna


medycyna niekonwencjonalna - powstał nawet jej specjalny


dział, który nosi nazwę ampeloterapia, czyli leczenie


winogronami, sokiem winogronowym, a nawet winem. Nic


dziwnego - winogrona są skarbnicą witamin i składników


mineralnych. Zawierają witaminy C i A, witaminy z grupy B,


potas, fosfor oraz wapń, magnez, cynk, miedź, żelazo.


Ponadto należą do nielicznych owoców zawierających jod -


niezbędny dla funkcjonowania tarczycy. Są także


zasadotwórcze, co pomaga w pozbyciu się


nagromadzonych w organizmie kwasów.


Mleko i jego przetwory w żywieniu dzieci

Mleko i jego przetwory stanowią bardzo ważną grupę produktów w codziennym żywieniu dzieci i młodzieży. Zawierają one duże ilości dobrze przyswajalnego wapnia - składnika budulcowego kości i zębów. Zawierają również pełnowartościowe białko oraz witaminy i składniki mineralne. Dla dzieci i młodzieży zaleca się wypijanie 3-4 szklanek mleka. Mleko można zastąpić jogurtem, kefirem i częściowo serem.

 

Właściwości probiotyczne przetworów mlecznych

Warto również zwrócić szczególną uwagę na wspomniane mleczne napoje fermentowane (mleko ukwaszone, kefir, jogurt naturalny, maślanka, acidofilne mleka). Zawierają one szczepy bakterii o udokumentowanych właściwościach probiotycznych korzystnych dla zdrowia. Bakterie probiotyczne znajdujące się w fermentowanych napojach mlecznych to mikroorganizmy, które dostarczone do organizmu wspomagają i regulują funkcjonowanie mikroflory przewodu pokarmowego. Wpływają tym samym korzystnie m.in. na układ pokarmowy, a także na odporność.

 




Sycący koktajl mleczno-owocowy


Koktajle mleczne na bazie mleka, jogurtu naturalnego czy kefiru to zdrowsza alternatywa jogurtów owocowych, które w swoim składzie tak naprawdę zawierają znikomą ilość owoców, natomiast w znacznych ilościach cukier.
Przygotowanie takiego koktajlu zajmuje trochę więcej czasu niż sięgnięcie w sklepie do lodówki po gotowy owocowy jogurt, ale napewno pozwoli Ci na znaczne ograniczenie cukru ! 

Przekonaj się sam, że przyrządzenie go jest bardzo szybkie i proste-przygotowujesz składniki, wsypujesz do garnuszka, miksujesz i pyszny napój gotowy !


Zaletą takich napoji jest to, że można dostarczyć szybko i prosto dużą ilość energii w niewielkiej porcji produktu. 

Składniki: 


  • Banan- 1 sztuka ok. 150g

  • Truskawki mrożone- 100g

  • Żurawina suszona- 36g

  • Jabłko- 1 sztuki ok.150g

  • Mleko 1.5%- ½ szklanki (125ml)



Przepis:

Banana i jabłko pokroić w plasterki, wsypać do garnuszka jak również pozostałe składniki. Wszystko zmiksować.



Z przepisu wyjdą 2 porcje po 200ml, jedna dostarcza:


http://zapachywkuchni.blogspot.com/2015/03/sycacy-koktajl-mleczno-owocowy.html







PR


 








W ramach zadań realizowanych w Narodowym Programie Zdrowia, Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego - PZH opracował nowe „Zalecenia zdrowego żywienia”.



Racjonalne odżywianie dziecka w wieku przedszkolnym

Pamiętajmy o następujących zasadach:

1. Codzienne żywienie dziecka powinno składać się z 5 posiłków podawanych regularnie.

2. Potrawy należy podawać w małych porcjach, aby nie przyzwyczajać dziecka do pozostawiania resztek na talerzu, ale również do zjadania zbyt dużych porcji.

3. Posiłki najlepiej urozmaicać podając różnorodnie przygotowane potrawy-gotowane w wodzie, na parze, duszone, zapiekane, smażone.

4. Nie należy podawać słodyczy między posiłkami, aby nie zmniejszyć apetytu i łaknienia.

5. Nie należy karcić dziecka za zbyt powolne jedzenie lub niejedzenie.

6. Powinno się dbać o estetyczny wygląd stołu i podanych posiłków, aby wzbudzić apetyt dziecka. 7. Należy angażować dziecko do planowania codziennego jadłospisu, wspólnych zakupów oraz rodzinnego gotowania.

8. Zadbać o wartość odżywczą i smakową potraw poprzez stosowanie odpowiednich surowców jako dodatków np.: doprawianie zup i sosów żółtkiem jaja, śmietaną, doprawianie sałatek olejem, sokiem z cytryny.

9. Przygotowując posiłki należy pamiętać o przestrzeganiu zasad higieny, stosowaniu produktów świeżych z ważnym terminem przydatności do spożycia. Smaczne i zdrowe - najszybszym i najprostszym posiłkiem są kanapki, które najlepiej przyrządzać na wieloziarnistym pieczywie z dodatkiem masła lub wysokiej jakości margaryny, sałaty, kiełków, papryki, nabiału, jaj, serów i wędlin drobiowych. Śniadanie to podstawa – dziecko musi mieć czas na spokojne zjedzenie wartościowego śniadania, aby aktywnie mogło uczestniczyć w zajęciach, zabawach i nauce. Badania dowodzą, że: - dobrze zaplanowane śniadanie zaspakaja około ¼ dziennego zapotrzebowania na składniki odżywcze , - brak śniadań w codziennej diecie powoduje wystąpienie niedoboru składników odżywczych, które trudno jest dziecku „nadrobić” w ciągu dnia, - dzieci regularnie spożywające pełnowartościowe śniadania mają więcej „sił witalnych”, - nie można też zapomnieć o przygotowaniu drugiego śniadania do szkoły. Niezbędne składniki pożywienia: Podstawową zasadą żywienia dziecka jest dostosowanie wartości energetycznej pożywienia do zapotrzebowania organizmu. Należy również umiejętnie dobierać produkty do jadłospisu, aby uwzględniał on wszystkie niezbędne składniki:

- BIAŁKA – źródłem białka zwierzęcego w diecie są mleko i jego przetwory, mięso, ryby i jaja, natomiast roślinnym źródłem białka są nasiona zbóż i rośliny strączkowe,

-TŁUSZCZE – odpowiadają za produkcję i prawidłowe funkcjonowanie hormonów, umożliwiają wchłanianie witamin, dlatego w diecie dziecka należy uwzględniać oliwę z oliwek, orzechy, nasiona, oleje zawarte w rybach,

- WĘGLOWODANY – ich źródłem są produkty zbożowe oraz owoce i warzywa. Należy unikać wprowadzania do diety dziecka słodyczy i słodkich napojów, ponieważ dostarczają cukrów prostych i „pustych” kalorii, a mają małą wartość odżywczą,

- WITAMINY – są niezbędne do prawidłowego rozwoju i funkcjonowania młodego organizmu, zapobiegają wielu chorobom, uodparniają organizm przed różnymi infekcjami,

- BŁONNIK – źródłem błonnika są owoce (również suszone) i warzywa oraz pieczywo pełnoziarniste,

- SKŁADNIKI MINERALNE – znajdują się w owocach, warzywach, produktach zbożowych, mięsie, rybach, mleku i jego przetworach,

- WODA – jest niezbędna do życia i odpowiedzialna za prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Powinna być podawana przede wszystkim w czystej postaci lub w formie herbat, soków, zup. Codzienna dieta dziecka powinna składać się z: - mleka i przetworów mlecznych, które zawierają wysokowartościowe białko, są najbogatszym źródłem dobrze przyswajalnego wapnia, witaminy B2, A, D, fosforu, potasu, magnezu, cynku, miedzi. Produkty polecane: mleko, jogurt, maślanka, kefir, sery białe, żółte i topione, budynie, koktajle mleczne, masło, produkty mleczne fermentowane: jogurty naturalne, kefiry, twarogi, zsiadłe mleko. - pieczywo i produkty zbożowe są głównym źródłem węglowodanów w diecie człowieka, a zarazem istotnym źródłem energii, witamin z grupy B, zawierają składniki mineralne m. in. żelazo, magnez, cynk, miedź, związki potasu i fosforu. Zaleca się spożywanie produktów otrzymywanych z mąki razowej, graham lub mąki grubomielonej. - warzywa są źródłem witamin, składników mineralnych oraz błonnika pokarmowego oraz przeciwutleniaczy. Nawyk spożywania warzyw i owoców chroni dziecko przed chorobami cywilizacyjnymi w dorosłym wieku – należy je podawać codziennie do każdego z pięciu posiłków. - owoce – większość należy do produktów niskokalorycznych. Wysokoenergetyczne są winogrona, banany, daktyle, awokado, kompoty, wysokosłodzone dżemy, marmolady, powidła, konfitury, syropy owocowe, suszone owoce i orzechy. Owoce zawierają dużo błonnika pokarmowego, witaminy C (porzeczki, truskawki, kiwi, mango, melon oraz karotenu (morele, mango, melon, arbuz, mandarynki, wiśnie). - mięso i wędliny są podstawowym źródłem białka, dobrze przyswajalnego żelaza, cynku, miedzi, witamin z grupy B, A, D, K, fosforu i siarki, które działają zakwaszająco na organizm, dlatego warto zamiennie używać mięsa np. pieczonego. - jaja są dobrym źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E, K), witamin z grupy B oraz dobrze przyswajalnego żelaza, związków fosforu i siarki. Jednak nie mogą być spożywane bez ograniczeń, ponieważ żółtko jest źródłem cholesterolu. - ryby są źródłem dobrze przyswajalnego białka o wysokiej wartości odżywczej, witamin A, D i z grupy B, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych i mikroelementów, zwłaszcza jodu.


Deser jogurtowo-czekoladowy  z musem malinowym i  musli    




pasta ze słonecznika to nasza propozycja na zdrowe śniadanie

 przepis

180 g pestek słonecznika (przepłukać odstawić na noc zalać  szklanką wody), 5  łyżek oliwy, sól pieprz do smaku, można dodać  smażona cebulkę.

Smacznego


  Przepis na pastę z soczewicy 

składniki:

– 400 g czerwonej soczewicy
– ok. 8-10 suszonych pomidorów
– 3-4 łyżki oleju z pomidorów
– ząbek czosnku
- duszony por
– sól, pieprz, łyżeczka oregano, duża szczypta bazylii
– ew. łyżeczka, dwie soku z cytryny

Soczewicę gotować aż będzie miękka (zwykle ok. 20 minut), uwaga – osolić ok. łyżeczką soli dopiero pod koniec gotowania, inaczej ziarenka mogą pozostać twarde. Odcedzić z wody, pozostawiając na później ok. 1/2 szklanki płynu. Dodać olej z suszonych pomidorów i zblendować na puree. Suszone pomidory pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki wymieszać w większym naczyniu. Jeśli pasta jest zbyt gęsta, dodać trochę wody z gotowania soczewicy. Doprawić do smaku solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami. Gdyby pomidory były mało kwaśne, dodać sok z cytryny. Gdyby pasta była sucha – nieco więcej oleju lub więcej soku pomidorowego czy pomidorów z puszki.

źródło; pinterest


                                                                                         PIRAMIDA  ZDROWEGO ZYWIENIA


piramida żywienia 2021




 NASZ PYSZNY PODWIECZOREK !!!!!!



Zgodnie z tradycją w Tłusty Czwartek należy zjeść okrąglutkiego, pysznego pączusia.
W Naszym przedszkolu również będzie podtrzymana ta tradycja!
11 lutego 2021 roku  w przedszkolu będzie unosił się cudowny zapach pączków zakupionych w piekarni Bethlehem. Dzieci na zajęciach zapoznają się z powyższą tradycją
a następnie na podwieczorek będą delektować się smakołykiem.





W okresie przedszkolnym zwiększa się zapotrzebowanie energetyczne organizmu dziecka,
ze względu na jego większą aktywność fizyczną. Dziecko powinno spożywać 4-5 posiłków
dziennie. Przewód pokarmowy jest już w pełni sprawny, więc dzieci w wieku 4-6 roku życia
mogą już w zasadzie jeść to samo, co osoby dorosłe z wykluczeniem trudnostrawnych potraw
smażonych, tłustych potraw mięsnych i z ograniczeniem produktów strączkowych. Dzieci w
przedszkolu spożywają II śniadanie, obiad i podwieczorek, dlatego w domu powinniśmy mu
przyszykować pełnowartościowe śniadanie i lekkostrawną kolację bogatą w produkty mleczne,
jaja, warzywa i owoce. Wprowadzając nowe produkty należy podawać je w małych ilościach i nie
zmuszać do ich jedzenia, ponieważ może wzbudzić to niechęć do ich spożywania. Ważne, by w
tym okresie wpoić dziecku nawyki dotyczące sposobu odżywiania.
Należy zwracać mu uwagę na:
- mycie produktów przed przygotowaniem posiłku
- mycie rąk przed spożywaniem posiłku
- wpoić regularność posiłków (zawsze o tej samej porze)
- unikanie nadmiaru słodyczy (nie nagradzać dziecka słodyczami za dobre zachowanie)
- wpoić spożywanie produktów mlecznych i warzyw




Niespodzianka dla wszystkich przedszkolaków od pani Irenki i pracowników kuchni z okazji organizacji uroczystości

"Sprintem do Maratonu"- największym zainteresowaniem cieszyły się owocowe zwierzątka. 

DZIĘKUJEMY!

Dzieci wraz z wychowawcami


8 listopada obchodzimy Dzień Zdrowego Śniadania. Pyszną i smaczną niespodziankę przygotowały dla dzieci w przedszkolu Panie z kuchni z inicjatywy naszej Pani Irenki.






Drodzy Rodzice 

Krótkie, szare, mroźne dni odchodzą w niepamięć, czas więc zacząć odzyskiwać energię po zimie. Sprzyja temu coraz to bardziej słoneczna aura, ale organizm domaga się wzmocnienia. Czas więc na reorganizację naszego menu


 Tak jak zmieniamy odzież po zimie na lżejszą i bardziej kolorową, tak i nasz jadłospis wymaga „liftingu”. Powód? Wiosną organizm jest bardziej osłabiony po mniej urozmaiconej diecie, a na dodatek podczas zimy rzadziej przebywaliśmy na świeżym powietrzu, co również obniża odporność. Ze względu na to, że mniej się ruszaliśmy, teraz jesteśmy jeszcze „ospali”, ale już w pełni sił, by korzystać z uroków wiosny. Właśnie na te nowe siły witalne potrzebna jest modyfikacja żywienia. 


 Pierwsze świeże warzywa w nowym sezonie są nie lada atrakcją. Zawsze chętnie po nie sięgamy, bo po zimie jesteśmy spragnieni świeżych, krajowych smakołyków. Dodatkowo warzywa to przecież porcja zdrowia, same witaminy.

Tak, to prawda, ale nowalijki są specyficzną grupą. Ze względu na dość jeszcze chłodną aurę uprawiane są w szklarniach i są dość mocno nawożone, aby budziły zachwyt swym kształtem i kolorytem. Do najpoważniejszych zanieczyszczeń warzyw należą środki ochrony roślin oraz nawozy, które przenikają do nich z wody, powietrza i gleby. Ich nadmiar dociera do części jadalnych roślin, co może być niebezpieczne dla zdrowia. Szczególnie szkodliwe są azotany i powstałe z nich pod wpływem działania drobnoustrojów azotyny, które tworzą toksyczne rakotwórcze związki. Nie wszystkie jednak warzywa kumulują azotany w takiej samej ilości.

Niską zawartość tych substancji mają: pomidor, papryka, ogórek, groch, fasola. Średnią zawartością azotanów charakteryzują się: marchew, pietruszka, seler. Najbardziej należy uważać na: sałatę, szpinak, rzodkiewkę, burak ćwikłowy i wczesną kapustę.


Jeść! Zachowując jednak przy tym pewne zasady ostrożności:

  • nowalijki muszą być bardzo dobrze i długo myte w ciepłej wodzie oraz osuszone przed spożyciem,
  • nie gotować warzyw w skórce,
  • z sałaty zdejmować liście zewnętrzne, nie jeść zgrubiałych części


W okresie przedszkolnym zwiększa się zapotrzebowanie energetyczne organizmu dziecka, ze względu na jego większą aktywność fizyczną. Dziecko powinno spożywać 4-5 posiłków dziennie. Przewód pokarmowy jest już w pełni sprawny, więc dzieci w wieku 4-6 roku życia mogą już w zasadzie jeść to samo, co osoby dorosłe z wykluczeniem trudnostrawnych potraw smażonych, tłustych potraw mięsnych i z ograniczeniem produktów strączkowych. Dzieci w przedszkolu spożywają II śniadanie, obiad i podwieczorek, dlatego w domu powinniśmy mu przyszykować pełnowartościowe śniadanie i lekkostrawną kolację bogatą w produkty mleczne, jaja, warzywa i owoce. Wprowadzając nowe produkty należy podawać je w małych ilościach i nie zmuszać do ich jedzenia, ponieważ może wzbudzić to niechęć do ich spożywania. Ważne, by w tym okresie wpoić dziecku nawyki dotyczące sposobu odżywiania. Należy zwracać mu uwagę na: - mycie produktów przed przygotowaniem posiłku - mycie rąk przed spożywaniem posiłku - wpoić regularność posiłków (zawsze o tej samej porze) - unikanie nadmiaru słodyczy (nie nagradzać dziecka słodyczami za dobre zachowanie) - wpoić spożywanie produktów mlecznych i warzyw

źródło; Wikipedia